15 Temmuz 2014

TEMMUZ AYI MEYVE SEBZE

Hangi mevsimde hangi sebze meyve tüketilir pek çoğumuz bilmeyiz.Çünkü her mevsimde çoğu meyveyi raflarda görüyoruz...Ama doğallıktan uzak..

Temmuz ,benim en sevdiğim sebze ve meyvelerin olduğu,bol çeşitli,en bereketli aydır...



Sebzelerde zamanı;

Taze sarımsak   (Günde 2 diş sarımsağın çiğnenerek tüketilmesi, birçok hastalığı önlemede de etkili olan sarımsağın damarları genişletici özelliği nedeniyle kalp krizi geçirme riskini azaltıp, tansiyonu da düzenleyici etki yapmaktadır. )

Semizotu  (Balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.)

Taze fasulye (Tam birprotein deposu olan fasulye A, B9 ve C vitamini  ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, B5vitamini ve kalsiyumiçerir. Lif açısından da zengindir.


Domates  ( Dilimlenmiş domatesi ciltteki sivilce ve siyah noktaların üzerine koyup bir süre beklettikten sonra cilt temşyararı görülür. Domates vedomates suyu yağlı ciltlere iyi gelir ve derideki gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur.)

Salatalık  (Çiller için, salatalık soguk süte doğranıp bu karışımyüze sürülmeye devam edilirse faydası görülür.)

Bezelye (Mevsiminde toplanan bezelyeyi buzlukta saklayın,Konserve ürünlere göre vitamin ve mineraller değerlerini daha az kaybeder.)


Kabak (Gaylâniyât'da İbn-i Hişâm'ın Ürve'den Onun da babasından, onun da Âişe r.a.'den rivayet ettiği hadislerdendir. Âişe r.a. şöyle der: “Peygamber efendimiz buyurdular ki: "Ey Âişe, tencereyi kaynattığınız zaman, tencereye çokça ka­bak koyunuz. Zira kabak, üzgün insanın kalbini kuvvetlendirir" buyurdular.)


Bamya   Çözünür ve çözünmez lifler içerir. çerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.)Hiç sevmediğim sebzelerdendir:))


Sivri Biber (Birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.)

Patlıcan (Normalde  acı bir besin olduğu için kullanmadan önce tuzlu suda bekleterek acılığı giderilir. Patlıcan lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür.)

Mısır   (Mısırı haşlarken tuz atmayın ve yaprakları ile haşlayın)

Meyvelerde zamanı;


Vişne   (Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir. Mikrop öldürücüdür. Ateşi düşürür ve idrar söktürür. İshali keser. Vücuda rahatlık verir. Susuzluğu giderir. Öksürüğe iyi gelir. Ağrıları dindirir)

Karpuz (İçerdiği A ve E vitaminleri ile kansere karşı korur. Kilo yapmaz ve büyük oranda su içerir. Enerji depolar. Yaz aylarındaki su kaybını önler. )


Kavun  (Bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içeri. Bu sebeple kavun, sinirleri yatıştırır, kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de önerilir. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle günde 1 dilimden fazla tüketilmesi önerilmemektedir. 


Üzüm  (Bol miktarda vitamin, potasyum ve demir barındırır. Kan yapar. Bedeni ve zihni güçlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak rahatsızlıkları, romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. )


Şeftali (Hazmı kolaylaştırıyor ve böbrek sağlığına da iyi geliyor.Ancak, fazla miktarda yenildiğinde kabızlığa yol açıyor)

Saglık Ve Mutlulukla Kalın :)

http://morlumutfak.blogspot.com.tr/

10 yorum :

  1. Süper bir liste olmuş. Faydalarıni da yazman güzel olmuş eline sağlık. Bu ara da bamyayı ben de çok sevemedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:)Faydalanmana sevindim...Tşk ederim

      Sil
  2. Faydali bilgilere bayilirim. Bu guzel bilgiler icin tesekkurler :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Faydalı bilgiler :) Bilgilendirme için teşekkürler.
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşk ederim güzel ziyaretiniz için...Hemen ışınlanıyorum Sevgiler

      Sil
  4. Harika, faydalı paylaşım olmuş, izlemeye aldım bana da beklerım :) http://meralgumus.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Vişne suyu yaz ayraında favorimdir :)
    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli...Sevgilerimle.
Not: Misafir olarak yorum yapmak için anonimi seçiniz.